Senarai Blog...Geng

Popular Posts

Sabtu, Mei 21, 2011

Bubar PKR : KP RoS Ikut Telunjuk UMNO - DSAI


PETALING JAYA 20 MEI : Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim menyelar pegawai tertinggi Jabatan Pendaftar Pertubuhan (RoS) kerana bersikap tidak professional dan tunduk kepada campurtangan Umno untuk mensabotaj pembangkang.

Alasan RoS untuk mengharamkan Parti Keadilan Rakyat (PKR) kerana memecat seorang ahlinya tidak masuk akal dan menzahirkan camputangan politik dalan jentera pentadbiran negara, kata Anwar kepada TvSelangor.
"Dalam kes terbaru Pendaftar Pertubuhan, (keputusan) jelas dibuat pada tahap yang cukup memalukan (apabila) rujuk kepada undang-undang yang salah dan menggunakan peraturan tidak konsisten," kata Anwar.
"Pemecatan ahli dilakukan oleh semua parti termasuk Umno. Ribuan ahli-ahli Umno yang menyertai menyertai Keadilan  dipecat tanpa tunjuk sebab oleh RoS tetapi untuk kita, satu kes dijadikan sebagai alasan untuk membatalkan pendaftaran," kata Anwar.

Justeru, gagasan itu menolak perlakuan Ketua Pengarah RoS, Datuk Abdul Rahman Othman yang jelas kuasanya untuk menindas PKR, tegas Ketua Umum parti itu.
"Saya ingin mengingatkan pegawai-pegawai kerajaan, bahawa mirip politik itu hak mereka tetapi apabila mereka  diperalatkan sebagai perkakas murahan sebegitu, darjat profesionalisme pegawai dalam sistem pentadbiran itu akan terjejas," tegas beliau.

Anwar berkata kepimpinan Umno sekali lagi bersikap diktator apabila menggunakan RoS untuk membubar PKR berasaskan undang-undang parti yang direkayasa dan maklumat salah.
Beliau berkata sekalipun RoS bertindak zalim membatalkan PKR, perjuangan parti itu  tetap diteruskan. 
"Saya ingin mengingatkan mereka kalau pun dibatalkan, kita akan tetap lawan, kita yakin dan kita ada cara atasinya. Jangan mereka ingat mereka ini (Hosni) Mubarak," kata beliau merujuk kepada bekas Presiden Mesir yang ditumbangkan dalam arus kebangkitan rakyat menuntut demokrasi dan keadilan.

Dalam wawancara dengan TV Selangor, Anwar berkata pihaknya akan sentiasa mendokong pegawai kerajaan yang mengutamakan keberhasilan negara tetapi menolak mereka yang bertindak bagi memenuhi agenda politik Umno.  

Awal minggu ini RoS memberi notis membatalkan pendaftaran PKR  mulai 9 Jun depan kerana kononnya memecat seorang ahli bernama A. Jayagopal pada tahun 2009 tanpa merujuk kepada Jawatankuasa Displin parti itu.
Namun peruntukan yang dirujuk RoS itu tidak terkandung dalam perlembagaan parti. Malah nama ahli yang dipecat juga adalah salah.
Pimpinan PKR menyifatkan notis RoS itu berniat jahat dan bertujuan mengekang penyertaan parti itu pada pilihanraya umum ke-13 yang dijangka akan dipanggil tidak lama lagi.TVSNEWS
    

1 ulasan:

  1. DSAI adalah Pemimpin/Pejuang SEJATI Kita semua patut ikut/sokong kerana DSAI adalah "BRAVEHEART" LAWAN TETAP LAWAN, LAWAN SAMPAI MENANG

    BalasPadam

Komenlah dan berhujahlah dengan baik...