Khamis, Jun 12, 2014

[ Hudud Selangor ] BARISAN NASIONAL BERCELARU SEKARANG KAH KAH KAH KAH!!!

 

MCA dan Gerakan menggesa seorang ADUN Umno supaya menarik balik cadangan untuk membentangkan usul berhubung hukum hudud apabila persidangan Dewan Undangan Negeri Selangor disambung pada 16 Jun.
  
Naib presiden MCA Datin Paduka Chew Mei Fun berkata beliau kesal dengan tindakan ADUN Sungai Air Tawar Kamarol Zaki Abdul Malik yang dilaporkan akan membentangkan usul itu kerana tiada kesepakatan antara parti komponen BN berhubung pelaksanaan hudud sehingga sekarang.
  
"Ketika wakil rakyat dari Umno itu bercadang untuk membentangkan usul itu, beliau tidak ragu-ragu lagi masuk perangkap yang dipasang oleh Pakatan, terutama PAS," kata beliau dalam kenyataan.
  
Chew percaya Selangor tidak memerlukan sebarang bentuk pelaksanaan hukum hudud atau pun menjadi tajuk perbahasan pada mana-mana persidangan DUN.
  
Beliau berkata negara mempunyai undang-undang jenayah dan Kanun Keseksaan yang komprehensif dan mempunyai dua set undang-undang akan menimbulkan kekeliruan dan konflik.

"Politik ialah mengenai menangani urusan semua orang. Pelaksanaan sebarang dasar hendaklah diukur dari sudut pandangan nasional," katanya.
  
Sementara itu, Pengerusi Gerakan Selangor, David Ang Chin Tat berkata parti itu membantah keras tindakan Kamarol Zaki untuk membentangkan usul itu.
  
"Gerakan Selangor membantah cadangan itu kerana hudud bercanggah dengan perlembagaan," katanya dalam satu kenyataan.
  
Beliau juga menggesa pemimpin DAP dan PKR di Selangor menyatakan pendirian masing-masing mengenai isu berkenaan.  


Sementara itu, Kamarol Zaki ketika dihubungi Bernama berkata beliau bercadang untuk membentangkan usul hudud tetapi terserah kepada Speaker Dewan Undangan Negeri Selangor Hannah Yeoh sama ada untuk menerima atau menolak usul
itu untuk perbahasan.


mk

0 comments:

Catat Komen

Komenlah dan berhujahlah dengan baik...

Senarai Blog...Geng