Senarai Blog...Geng

Popular Posts

Selasa, Disember 22, 2015

PENGANALISIS : KERJASAMA PAS-UMNO RAMAI AHLI PAS KELIRU...

 Umno Pas

SHAH ALAM - Penganalisis politik berpandangan kerjasama politik boleh berlaku antara Pas dan Umno tetapi ianya agak sukar berlaku.

Menurut Pensyarah Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, Universiti Kebangsaan Malaysia, Prof Madya Datuk Dr Mohammad Agus Yusoff berkata, terdapat empat sebab kerjasama politik kedua-dua parti itu 'sukar' terlaksana.

"Pertama, kedua-dua parti ini ada kesilapan politik masing-masing. Pas ada kesilapan dengan amanatnya di Bukit Paradong yang memecahkan umat Melayu dan Islam. Umno ada kesilapannya di Memali yang juga memecahkan umat Melayu dan Islam. Luka dari dua kesilapan ini, jika pun telah sembuh, meninggalkan kesan parut besar yang payah dihilangkan.

 http://autod9.com/army
 
[ARTIKEL BERKAITAN: Sekali lagi Najib ajak Abdul Hadi bersatu

"Kedua, parti ini berbeza ideologi. Hudud adalah perjuangan utama Pas. Jadi, sekiranya kerjasama ini hendak berjaya, Umno perlulah memenuhi syarat hudud Pas. Saya tidak yakin parti-parti komponen bukan Islam dalam BN boleh bersetuju dengan syarat hudud Pas ini," katanya menerusi posting  terbaharu di laman sosial Facebook miliknya.

Katanya lagi, sebab yang seterusnya adalah arah tuju kerjasama yang tidak jelas.

"Adakah ini sekadar kerjasama dalam hal-hal tertentu sahaja atau kedua-dua parti ini hendak bergabung? Pemimpin Umno dan Pas  tidak tegas dalam hal ini menyebabkan penyokong kedua-dua parti ini keliru tentang arah tuju kerjasama ini.

"Dan keempat, masih ramai ahli dan pemimpin kedua-dua parti yang tidak menyokong idea kerjasama ini. Jadi, bagaimana mahu menjayakan kerjasama ini?," katanya.

Oleh itu kata Agus, jalan terbaik buat masa ini ialah kedua-dua parti itu moleklah sekiranya bekerjasama dalam hal ehwal yang membabitkan  menjaga   kesejahteraan rakyat.

"Atasi tekanan hidup rakyat, perkemaskan dasar-dasar yang menekan rakyat. Selepas itu, angkatlah perubahan yang dibuat itu sebagai hasil dari kerjasama Umno-Pas.Jika ini dapat dilakukan, saya yakin orang Melayu boleh menerima kerjasama Umno-Pas dengan senang hati.

"Ini kerana makna kerjasama Umno-Pas dalam hati rakyat adalah apabila pemimpin boleh menjaga kesejahteraan hidup mereka," katanya.

Polemik kerjasama politik antara Pas dan Umno kembali bergema selepas Presiden Umno, Datuk Seri Najib Tun Razak dalam ucaptamanya di Perhimpunan Agung Umno 2015 yang menghulurkan tangan bagi menjalinkan kerjasama politik antara kedua-dua parti.

Malah Najib sekali lagi mengulangi perkara sama pada program Multaqa Serantau Alumni Al-Azhar yang turut dihadiri Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang baru-baru ini.

sh
 
http://iklanviral.blogspot.my/

1 ulasan:

  1. Kalau sape2 boleh ingat ni kali ke berapa dah sebenarnya..? Kalau yg saya ingat ni dah kali yg ke 128 isu UG dibangkitkan oleh PAN tapi rupa2nya sampai ke saat ini masih x nampak bayangan jgk..

    Apa yg saya boleh simpulkan ialah isu UG inilah satu2nya talian hayat utk PAN terus hidup di persada politik tanahair walaupun DAP dah membantu sepenuhnya tapi PAN terpaksa berbalik jugak pada isu UG utk kelangsungan hidup PAN..

    X tahu program2 apa yg dirancangnya utk rakyat.. Perlembagaan sendiri pun masih tak siap2.. tapi nasib baik DAP ada maka bolehlah gunakan lambang DAP jika nak bertanding dlm PRU nanti.. pasti sesuai prinsip perlembagaan DAP dgn prinsip hidup para pemimpin PAN!!

    BalasPadam

Komenlah dan berhujahlah dengan baik...