Khamis, Oktober 08, 2015

kejayaan PR sebelum ini berkait rapat dengan kepimpinan karismatik Anwar


Anwar Ibrahim

SHAH ALAM - Dakwaan wujud komplot untuk menggulingkan Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail berkait rapat dengan kuasa.

Pensyarah Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof Madya Datuk Dr Samsu Adabi Mamat berkata, ketiadaan bekas Ketua Umum, Datuk Seri Anwar Ibrahim secara langsung menyebabkan kedudukan tersebut terancam.

“Masalah kuasa dalam mana-mana parti di dunia ini sama sahaja kerana ia merupakan subjek kepada kepimpinan seseorang ketua itu.

“Sekiranya ketua itu kuat dari segi kepimpinannya maka mereka mempunyai kuasa untuk mempertahankan kedudukan mereka. Perkara ini sedang dihadapi oleh PKR buat masa sekarang,” katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Sebelum ini Ketua PKR Cabang Rembau, Badrul Hisham Shahrin menerusi blognya mendakwa wujud pihak dipercayai didalangi beberapa pemimpin parti yang kurang senang dengan tindakan Wan Azizah mengenai penyertaan PKR dalam Pakatan Harapan pada 22 September lalu.

Selain itu, beliau turut mendedahkan pengumuman Wan Azizah itu tidak disenangi 25 anggota Majlis Pimpinan Pusat (MPP) PKR yang sekali gus membawa kepada wujudnya satu petisyen mendesak supaya menarik balik kerjasama tersebut.

Mengulas lanjut, Samsul Adabi berkata, dalam sosiologi politik, individu yang mengelilingi kuasa itu mempunyai kepentingan tersendiri.

Menurutnya, kejayaan PR sebelum ini berkait rapat dengan kepimpinan karismatik Anwar sewaktu menjadi ketua pembangkang.

“Ini adalah salah satu faktor kejayaan parti-parti pembangkang yang disumbangkan oleh Anwar.

“Anwar merupakan aset besar kepada momentum PR sebelum ini dan perpecahan berlaku apabila beliau tidak berada secara langsung,” katanya.

Ditanya mengenai keutuhan dan kelangsungan perjalanan Pakatan Harapan yang baharu ditubuhkan, Samsu Adabi berkata, selagi parti-parti pembangkang mempunyai hasrat bersama untuk menumbangkan BN dan menakluki Putrajaya, mereka akan terus bersama.

Katanya, pergolakan dalam PKR sedikit sebanyak sudah pasti akan memberi kesan kepada Pakatan Harapan.

sh

0 comments:

Catat Komen

Komenlah dan berhujahlah dengan baik...

Senarai Blog...Geng