Senarai Blog...Geng

Popular Posts

Selasa, Januari 11, 2011

Pakatan Rakyat Perlu Terus Turun Bertemu Rakyat

100 Hari: Pemimpin Umno semakin runsing
KUALA LUMPUR, 11 Jan: Pemimpin Umno masih runsing memikirkan mengenai janji Pakatan Rakyat 100 hari yang semakin diterima oleh rakyat apabila diberikan mandat untuk memerintah negara, kata Ketua Penerangan PAS Pusat, Ustaz Idris Ahmad.

Beliau mengulas kenyataan Datuk  Ahmad Maslan di Dewan Serbaguna Felda Chempelak Barat, Tenang yang menyelar tindakan pembangkang yang selalu menghentam kerajaan berhubung kenaikan harga barang sebaliknya mencabar pembangkang menurunkan harga barang di negeri yang dikuasai mereka.

Katanya, ucapan Ahmad yang bertaraf Timbalan Menteri dan Ketua Penerangan Umno Malaysia lebih bersifat emosi dan gelabah menghadapi kebangkitan rakyat, terutama generasi kedua Felda di Dewan Undangan Negeri Tenang.
“Tidak munasabah langsung cabaran beliau supaya negeri Pakatan Rakyat menurunkan harga di negeri yang mereka kuasai,” ujarnya dalam satu kenyataan.

Baginya, kenyataan itu sama seperti kenyataan Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yasin yang mencabar pemimpin negeri Pakatan Rakyat menaikkan gaji guru RM500 sebagaimana janji dalam Buku Jingga.

Jelasnya, pimpinan Pakatan Rakyat boleh menurunkan harga barang dengan syarat segala hak yang dipungut di negeri Pakatan Rakyat oleh kerajaan pusat seperti saman ekor, saman Jabatan Pengangkutan Jalanraya, cukai kastam, imigresen, cukai setem, tol, cukai jalan, cukai perkhidmatan 6% di restoran, cukai kad kredit RM50 diserahkan kepada negeri Pakatan Rakyat.

“Insya Allah negeri Pakatan Rakyat mampu memberikan kesenangan kepada rakyat, sebagaimana yang telah dibuktikan sekarang ini melalui air percuma , skim kifalah dan sebagainya walaupun hasil negeri tidak seberapa berbanding dengan pendapatan kerajaan pusat,” ujarnya.

Tambahnya, kenyataan Ahmad itu tidak lebih daripada hendak melindungi rasa bersalah kerajaan yang ada gagal menguruskan rakyat dengan baik walaupun hasil negara melimpah ruah sehingga kehidupan rakyat semakin tertekan.

Rakyat bawahan, ujarnya sudah mula merungut dengan kenaikan harga barang.
Katanya, kuasa membeli di kalangan rakyat semakin rendah seperti  komen Pengurus Kanan Kumpulan TA Investment Bhd, Alsetdek Al Haj Ali, mengenai kuasa beli di kalangan rakyat semakin merosot di tengah-tengah kejatuhan dolar Amerika Syarikat.

Tambah Alsetdek lagi, kerana penurunan kuasa beli itu menjadi petunjuk kepada ketidakseimbangan ekonomi, kemajuan dan kemakmuran dalam sebuah negara.
“Jadi, mengapa kita perlu gembira apabila kejatuhan nilai mata wang, walhal nilai ringgit semakin tidak dirasai,” kata Idris.

Sehubungan itu, PAS ingin menyeru Ahmad Maslan memahami apa kuasa negeri dan pendapatan negeri berbanding dengan pendapatan yang dimiliki oleh kerajaan pusat.
Tambahnya, pendapatan keraan negeri tidak banyak, cuma daripada hasil cukai tanah, perhutanan, air, cukai pintu sahaja.

“Dengan kekangan kewangan dan pendapatan ini pun kemampuan negeri Pakatan Rakyat mampu mentadbir, tanpa terencat untuk kebaikan rakyat, contohnya negeri Kelantan walaupun sudah 20 tahun kita mampu mengurus dengan baik,” jelasnya.

Sehubungan itu, katanya PAS menyeru rakyat bangkit menolak pemimpin BN dan berilah mandat baru kepada PAS dan Pakatan Rakyat untuk mentadbir urus dengan baik, kerana terbukti dan teruji
Harakahdaily

Komen : Semua pemimpin Pakatan Rakyat perlu turun terus bertemu rakyat dan memberi penerangan tentang kebaikkan menyokong Pakatan Rakyat...Kalau semua pemimpin berkerja keras pasti kemenangan PRU13 milik Pakatan Rakyat....
    

0 comments:

Catat Ulasan

Komenlah dan berhujahlah dengan baik...