Senarai Blog...Geng

Popular Posts

Isnin, Februari 28, 2011

Kes Fitnah Ke-2 : Rakaman CCTV Pintu Utama Kondo Dan Lif Tidak Selari


KUALA LUMPUR 28 FEB: Masuk minggu ke tiga prosiding kes fitnah 2, Datuk Seri Anwar Ibrahim berlangsung di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.

Peguambela meneruskan soal balas terhadap Juru Analisa Audio dan Video Makmal Forensik PDRM, ASP Fauziah Che Mat.

Dalam keterangannya, Fauziah menjelaskan pada 3 Julai 2008, DSP Jude Blacious Periere hadir ke makmal forensik PDRM untuk menyerahkan dua bungkusan mengandungi cakera keras video keselamatan kamera litar tertutup (CCTV) untuk dianalisa.

Peguam Anwar, Sankara Nair seterusnya merujuk catatan rakaman video Khamis lalu yang mengesan kehadiran individu yang dipercayai pengadu, Saiful Bukhari Azlan yang menggunakan kereta Fiat Ulysse bernombor plat WPK 5925 masuk ke kawasan kondo pada 2.47 petang menggunakan pintu utama.

Namun kamera di lif mencatatkan masa individu tersebut naik ke tingkat 5 pada 2.42 petang.

Berdasarkan rakaman video berkenaan, peguambela mendapati masa yang direkodkan pada sistem CCTV di pintu utama dan lif tidak selari.

Justeru Sankara Nair menyoal sekiranya penelitian terperinci mengenai kedudukan CCTV dan sistem komputer di kondo berkenaan dipantau Fauziah sendiri untuk mengesan perbezaan masa.

"Apa yang terdapat dalam cakera keras adalah ketetapan komputer dan tidak boleh diubah.

"Saya tidak dapat jelaskan perbezaan masa dalam sistem kerana saya bukan pakar. Anda boleh rujuk kepada syarikat yang memasang CCTV," jawab Fauziah.

Khamis lalu mahkamah dipertonton video CCTV kondominium Desa Damansara bertarikh 26 Februari 2008.

Dalam video tersebut, mahkamah mengenalpasti kelibat tujuh individu dan kenderaan termasuk Saiful Bukhari Azlan keluar masuk kawasan kondo berkenaan sekitar jam 12 tengahari hingga 4 petang pada tarikh yang sama.

Sankara kemudian mempersoal sikap profesional juru analisa anggota polis berkenaan namun mendapat bantahan pendakwaraya Yusof Zainal Abiden.

"Tidak menjadi kebiasaan saya pergi ke tempat kejadian. Saya cuma membuat analisa berdasarkan rakaman imej sahaja," jelas Fauziah.

Sementara itu, Fauziah menjelaskan analisa yang dilakukan menggunakan rakaman video yang telah diklonkan dan bukan cakera keras asal.

Mahkamah kemudian memanggil Ketua Seksyen Audio Video PDRM, ACP Fazil Ahmad.

Fazli menjelaskan beliau telah dihubungi oleh DSP Jude pada 30 Jun 2008 sekitar jam 1 petang untuk hadir ke Kondominium Desa Damansara bagi membantu siasatan.

Beliau kemudian menjelaskan telah memanggil syarikat Cyber Security untuk membuat pengklonan cakera keras sistem keselamatan CCTV kondo tersebut pada hari yang sama dan selesai pada jam 10 malam sebelum merampasnya.

Ketua Jabatan Forensik Digital Cyber Security, yang hadir memberi penjelasan sebagai saksi ke 10 berkata, masa yang dicatatkan pada komputer yang disambungkan pada CCTV lif kondo berkenaan lewat 19 minit daripada masa sebenar.

Mohd Zabri Aidil Talib menjelaskan waktu tersebut teah dibandingkan dengan masa standard Jabatan Meteorologi Malaysia.

"Saya sudah semak dengan waktu Jabatan Meteorologi dan saya perlu menambah 19 minit untuk daripada waktu yang dicatatkan dalam komputer untuk mengetahui masa sebenar," jelas beliau.

Mahkamah kemudian berehat sebentar.TVSNEWS
    

0 comments:

Catat Ulasan

Komenlah dan berhujahlah dengan baik...