Senarai Blog...Geng

Popular Posts

Selasa, Jun 30, 2015

PAS MENUJU KEHANCURAN...


 Image result for pas hancur
ramziredang

"Enam tahun yang lalu saya pernah menulis artikel bersiri, "PAS Menuju Kehancuran", sementara artikel ada gerakan jatuhkan husam pula hanya disiar setengah jam sebelum ditarik balik dari paparan umum di tranungkite dot net. Kini enam tahun berlalu telah jelas di depan mata PAS memang telah hancur. Rakyat dapat menilai betapa hancurnya PAS sekarang.

Yang tak rasa ianya hancur hanya orang orang yang mabuk pil kuda wala sahaja. Kenapa saya memilih tajuk 'PAS bukan lagi mertabatkan Islam'? Kerana ianya telah terlalu kontradik dengan segala tindakannya. Banyaknya perbuatan yang membawa fitnah kepada Islam dan juga fitnah kepada kemuliaan, kesucian dan ketinggian peribadi Rasulullah saw kesayangan umat. Rasulullah saw dengan jelas telah kita ketahui, baginda seorang yang mulia, ikhlas, amanah dan sangat menepati janji. Akhlak baginda sangat terpuji.

Dengan akhlak yang terpuji itulah baru baginda dapat mengesahkan bahawa baginda di utuskan sebagai rahmat untuk sekalian alam Surah al anbiya ayat 107:" Dan tiadalah kami mengutuskan akan engkau(wahai muhammad), melainkan (untuk) menjadi rahmat sekalian alam" Akhlaq berasal dari perkataan al-khuluq. Al khuluq bermaksud tabiat atau tingkah laku. Akhlaq yang mulia adalah matlamat utama bagi ajaran Islam.


Kerana ianya adalah kulit utama bagi gambaran isi kemuliaan islam itu sendiri. Umpama sebiji buah, andai kita ingin menarik orang merasa isinya, maka kulit luarnya hendaklah segar, tidak buruk, serta dapat meyakinkan orang untuk merasa bahawa isinya tentu manis sekali. Kemuliaan akhlak ini jugalah yang ditinggalkan oleh Rasulullah saw, untuk diamalkan oleh para sahabat dan para pewarisnya.

Kerana itu kita dapat mendengar berbagai cerita hebat tentang perangai para sahabat. Ianya juga diwarisi juga kepada para tabiin dan para ulama. Hari ini sesuatu yang kita asyik dengar, yang orang cuba kaitkan dengan Rasulullah saw adalah, "ulama pewaris nabi". Apa yang ulama ini warisi? Sifat sombong? ujub? riak? sumaah? mungkir janji? suka memfitnah?. Tidak.

Untuk mengesahkan seseorang ulama itu adalah pewaris Nabi, maka dia patut juga mewarisi akhlak terpuji Rasulullah saw. Jika ia tidak mewarisi sifat terpuji Rasulullah saw, maka dia bukan ulama pewaris Nabi. Jika dia suka memfitnah maka dia adalah ulama fitnah.

Jika dia suka bercakap menipu maka dia ulama penipu. Jangan sesekali sifat sifat buruk ulama ini kita gabungkan dengan perkataan 'ulama pewaris nabi' kerana kelak kita sendiri membawa fitnah kepada Rasulullah saw. Dan pengakhirannya adalah neraka.

Ulama pewaris nabi mestilah mewarisi sifat sifat mulia Rasulullah saw. Saidina Ali r.a. berkata: 'Bahwasanya Rasulullah SAW bersabda: 'Suatu zaman akan datang dimana dimana Islam hanya tinggal nama saja. Dan Al-Qur'an tinggal tulisan saja.

Masjid-masjid akan penuh dengan penghuninya tetapi kosong dari orang-orang dapat petunjuk. Ulama-Ulama mereka adalah sejahat-jahat makhluk dibawah kolongan langit dan mereka akan membuat fitnah dan kemudian fitnah itu akan kembali kepada diri mereka sendiri.'.......(Baihaqi, Misykat hal, 38)

Dan mari kita renungi surah al hujurat: surah al hujurat ini juga digelar surah 'akhlak' oleh para ulama tafsir terdahulu. “Wahai orang-orang beriman! Janganlah sesuatu puak (dari kaum lelaki) mencemuh dan merendah-rendahkan puak lelaki yang lain, (kerana) boleh jadi yang dicemuhkan itu lebih baik daripada mereka; dan janganlah pula sesuatu puak dari kaum perempuan mencemuh puak perempuan yang lain, (kerana) boleh jadi puak yang dicemuhkan itu lebih baik daripada mereka; dan janganlah setengah kamu menyatakan keaiban setengahnya yang lain; janganlah pula panggil-memanggil antara satu sama lain dengan gelaran yang buruk. Amatlah buruk sebutan nama fasik (kepada seseorang) sesudah ia beriman.

Dan (ingatlah), sesiapa yang tidak bertaubat, maka merekalah orang-orang yang zalim.” (Al-Hujurat:11)

 “Wahai orang-orang yang beriman! Jauhilah kebanyakan sangkaan (supaya kamu tidak menyangka sangkaan yang dilarang) kerana sesungguhnya sebahagian dari sangkaan itu dosa; dan janganlah kamu mencari-cari kesalahan dan keaiban orang; dan janganlah setengah kamu mengumpat setengahnya yang lain. Adakah seseorang dari kamu suka memakan daging saudaranya yang telah mati? Maka sudah tentu kamu jijik kepadanya. (Oleh itu) Bertaqwalah kamu kepada Allah; sesungguhnya Allah Penerima taubat, lagi Maha mengasihani.” (Al-Hujurat:12)

Bacalah kembali apa yang saya tuliskan dan bandingkanlah dengan keadaan PAS dan pemimpinnya, apakah sesuai dengan hadis atau ayat yang disertakan di atas?

Apakah ianya tidak cukup menjadi isyarat apa yang Rasulullah saw nyatakan dan juga sebagaimana firman Allah swt?

Sekalipun ada yang dilantik sebagai timbalan ulama Ke'dunia'an, sekalipun kononnya yang memerintah PAS sekarang semuanya adalah dari golongan ulama keduniaan, belum tentu ia mereka pewaris nabi. Kerana mereka semua ulama akhir zaman. Kalau tanya mereka sendiripun mereka dapat mengesahkan sekarang adalah 'akhir zaman' seperti mana semua tanda tanda yang Rasullah saw beritahu semuanya sudah muncul. Jadi kalau dah akhir zaman, maka sesuailah di akhir zaman ini sukarnya untuk mencari ulama pewaris nabi. Jangan kata hendak mertabatkan Islam. hudud pun jadi mainan politik ulama keduniaan. Modal untuk mengejar jawatan
....................................................................

FASA 2.

(SETELAH AGENDA SULIT MEREKA FASA 1 TELAH SELESAI) Tidak mustahil selepas ini akan ada usrah usrah, kuliah kuliah atau apa sahaja yang dapat menyeru pengikut meraka untuk taat kepada mereka dan tidak lari meninggalkan mereka. Mungkin akan ada baiah. Mungkin kafir mengkafir akan timbul kembali. Tetapi kafir mengkafir dalam keadaan 'berlapik'. Takfiri ini tidak akan ditujukan lagi kepada 'ORANG YANG TIDAK SEJAHAT FIRAUN' tetapi kepada ahli yang hendak meninggalkan parti.(KERANA FASA KE 2 INI MEMERLUKAN AHLI TAAT SEPENUH HATI, BARU AGENDA MEREKA DAPAT DIJALANKAN)

(nota:saya tidak tahu samada firaun dan taghut mana satu yang jahat, kerana dulu pemimpin PAS selalu sebut satu golongan itu taghut, tetapi sekarang golongan itu disebut 'tidak sejahat firaun')

Tapi itu semua tidak menghairankan kita kerana mereka semua adalah pedagang dan matawang mereka adalah ayat quran dan hadis.

Dengan menjadikan quran dan hadis sebagai matawang mereka, dari situ mereka membeli kedudukan mereka dan pangkat jawatan mereka

Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda :

 « يَخْرُجُ فِى آخِرِ الزَّمَانِ رِجَالٌ يَخْتِلُونَ الدُّنْيَا بِالدِّينِ يَلْبَسُونَ لِلنَّاسِ جُلُودَ الضَّأْنِ مِنَ اللِّينِ أَلْسِنَتُهُمْ أَحْلَى مِنَ السُّكَّرِ وَقُلُوبُهُمْ قُلُوبُ الذِّئَابِ يَقُولُ اللَّهُ عَزَّ وَجَلَّ أَبِى يَغْتَرُّونَ أَمْ عَلَىَّ يَجْتَرِئُونَ فَبِى حَلَفْتُ لأَبْعَثَنَّ عَلَى أُولَئِكَ مِنْهُمْ فِتْنَةً تَدَعُ الْحَلِيمَ مِنْهُمْ حَيْرَانًا ».

 “Akan muncul di akhir zaman orang-orang yang mencari dunia dengan agama. Di hadapan manusia mereka memakai baju dari bulu domba untuk memberi kesan kerendahan hati mereka, percakapan mereka lebih manis dari gula sedangkan hati mereka adalah hati serigala (tamakkan harta dan kedudukan). Allah berfirman, “Apakah dengan-Ku (kasih dan kesempatan yang Kuberikan) kalian tertipu ataukah kalian berani kepada-Ku. Demi Diriku, Aku bersumpah. Aku akan mengirim bencana dari antara mereka sendiri yang menjadikan orang-orang santun menjadi kebingungan (apalagi selain mereka) sehingga mereka tidak mampu melepaskan diri darinya.” (HR. Tirmidzi)

-detikdaily-      

10 ulasan:

 1. Ya Betollll...cuma geng mabuk todi ajer yg masih kata KITA, PARTI PAS DAH SEMAKIN KUAT. Kami orang bawahan nampak pemimpin PAS semaking angkuh dan sombong, tak padan dengan janggut , serban dan jubah. Presideng pula macam paria mabuk tuak...pusing sini pusing sana, senget sini senget sana..apa ra?

  BalasPadam
 2. apabila presiden sendiri ckp pusing sana pusing sini lidah tak berlesen kutuk org..'Selamat tinggal pas,' itulah jawapannya!

  BalasPadam
 3. Kita tgk pkr ke dap ke pas yg tahan lebih lama..

  BalasPadam
  Balasan
  1. wang rosli,kau ni memang walaon alaon walaon

   Padam
  2. dlm ilmu Allah tu.

   takkisah siapa tahan lama, yg penting perjuangan benar dan berakhlak
   utk rakyat dan tidak khianat.

   tidak ada benda yg kekal, so isu tahan lama tk timbul.

   parti dan pemimpin boleh silih berganti, tp perjuangan memartabatkan negara dan rakyat yg penting.

   kalau sebelum ini PAS disanjung tinggi, tapi tiba2 boleh dibenci.... tkde masalah. tkde taksub sesama makhluk. hari itu kita sanjung hj hadi, sekrang kita berhak tinggalkan dia kerana dia dh sakit jiwa.

   no hal. kehidupan perlu diteruskan. cumanya sgt memalukan adanya parti islam melayu waris nabi.. tp DAP lebih berhemah lebih profesional perintah negeri.

   Padam
 4. Kita tgk pkr ke dap ke pas yg tahan lebih lama..

  BalasPadam
 5. PAS hilang identiti sebagai parti yang berasaskan Islam apabila membiarkan "budaya kempen kotor dan penuh fitnah" dalam pemilihan parti ...
  MEMBANGUN BERSAMA KEPIMPINAN CAI yg penuh dgn akhlak membarua, mentolol dan menjebonkan orang lain. Saya menyeru ahli PAS lepas lah jawatan anda dlm sebarang post dengan DAP di Pulau Pinang dan Selangor sebagai bukti masih bermaruah dan bertelur demi memenuhi kehendak dewan ulama/muktamar.

  Duvid ka maruah ka

  BalasPadam
 6. akhlak nabi itu penting bukannya jubah nabi

  BalasPadam
 7. I am professional bekas penyokong tegar PAS since sekolah lagi u know.

  dlm keadaan sekarang, diantara PAS dan DAP, i sokong DAP sgt2. dari segi
  profesionalisma, akhlak dan tadbir urusnya. dari segi akidah i sokong PAS lah.

  sebab i sokong DAP? ...... PAS labelkan jebon sebb utk profesional, sebagai
  profesional i terasalah... dah la i jenis sensitif....DAP tk pernah kutuk profesional
  ataupun ulamak.

  DAP hanya kecewa dn putus dgn hadi sebab perangai simpang siur hadi sebagai rakan
  kepimpinan PR. DAP tk putus dgn PAS, tapi PAS yg bakar jambatan dgn DAP. hadi sudah
  menunjuk sikap dan tanda2 seorg isteri curang.... main handset sorok2, tk suka dipegang,
  nk makan sama pun asyik ponteng aje, dh tu asyik puji je musuh lama suami, dan suka marah2
  dan kutuk2, dulu manja je.

  apaaaa????? DAP perkauman cina? nk perintah negara? dan hapuskan melayu dn Islam?

  apakah anda ingat YDP Agung, PDRM, ATM dll tunggul kayu ke nk biar semua tu.
  Raja Kiram pun gagal nk ambik lahad datu saja walaupun lengkap senjata, terlatih dan
  pakai tangkal kebal lagi.

  kalau ada bukti DAP subversif, underground yg menyalahi undang2, lapor saja ke
  pihak berkuasa. tapi kalau DAP kempen dedah penyelewengan umno, jgnlah pula
  difitnah itu kempen jatuhkan melayu islam. ini fitnah yg berdosa.

  jgn fitnah dan sabotaj, sebb walaupun yg disabotaj itu bukan Islam, Allah tetap
  Maha Adil. kita org Islam tetap berdosa. takutnya kita dibala Allah dlm bentuk bukan
  serangan DAP tapi dlm bentuk kesusahan ekonomi, bencana alam, kejatuhan duit...

  ....dan bala paling malang..... ialah dalam bentuk kekalnya pemerintah yg zalim yg akan
  terus menekan rakyat walaupun dia melayu islam. yg tk peduli nasib rakyat. yg tak
  peduli rakyat nk raya tetap naikkan harga minyak.

  dan lebih malang lagi, bala dalam bentuk kebejatan ini disokong pula oleh ulamak parti islam.

  seolah2 itu tanda telah dibutakan hati mereka oleh Maha Pencipta. sedangkan kambing
  anjing dan serigala pun tau pemerintahan begitu menjadi priority utk dijatuhkan dulu.

  selepas dijatuhkan maka dipulihkan pula negara dan kehidupan rakyat keseluruhannya.
  selesai semua itu, maka marilah kita jerit pekik menyalak berdemo mendesak utk
  segerakan hudud, kerana sudah tidak ada alasan di hapadan Allah utk ditangguhkan lagi.

  sekian wasalam

  BalasPadam

Komenlah dan berhujahlah dengan baik...