Senarai Blog...Geng

Popular Posts

Ahad, Disember 18, 2011

BUKTI!!!! DR MAHATHIR PERNAH MINTA BANTUAN BANK DUNIA (1999) - ANWAR


BACA, FAHAM DAN SEBARKAN. TERIMA KASIH

SUMBER :http://web.worldbank.org/WBSITE/EXTERNAL/COUNTRIES/EASTASIAPACIFICEXT/MALAYSIAEXTN/0,,menuPK:324530~pagePK:64030134~piPK:241685~theSitePK:324488,00.html

Dr M didakwa pernah minta bantuan Bank Dunia - Malaysiakini

Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim membuat dakwaan mengejutkan terhadap 'bekas mentornya' Dr Mahathir Mohamad bahawa bekas perdana menteri itu ada menulis kepada Bank Dunia untuk bantuan dana semasa krisis kewangan 1999.

Dalam usaha membuang gelaran "agen AS" terhadapnya, Anwar (bawah) berkata, pada tahun 1993, beliau juga pernah menulis kepada Bank Dunia atas kapasitinya sebagai menteri kewangan ketika itu untuk menolak bantuan kewangan.

Katanya, walaupun beliau mempengerusikan jawatankuasa pembangunan Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) dan Bank Dunia, beliau berpendapat Malaysia tidak memerlukan dana itu.

Bagaimanapun, dakwanya lagi, pada 1999, Mahathir menulis kembali kepada presiden Bank Dunia dan merayu untuk dana dan pinjaman.

Beliau mendedahkan perkara itu ketika menyampaikan ucap utama dalam dalam majlis makan malam membincangkan Program Tranformasi Ekonomi (ETP) malam tadi yang antaranya turut dihadiri wakil kedutaan asing. Sumber SINIAMANAT DS ANWAR IBRAHIM MENJELANG PRU13 (wajib baca)
    

1 ulasan:

  1. penulis blog ni nampak sangat takleh beza antara imf dan bank dunia.

    Peranan IMF semasa krisis matawang Asia 1997 -1998 bersifat mengikat kerajaan dgn polisi kewangan yang ketat termasuk menaikkan kadar faedah pinjaman dalam negara dan memendekkan tempoh isytihar bankrup dari 6 bulan kepada 3 bulan.

    Bank dunia pula membantu negara-negara yang memerlukan kewangan untuk tujuan projek pembangunan bukannya meminjamkan wang kemudian mengikat dasar kewangan negara-negara peminjam dengan polisinya.

    Malaysia dah meminjam dgn bank dunia sejak 1958 hingga yg terakhir 2008 utk projek pembangunan termasuklah 5 pinjaman sewaktu Anwar menjadi Menteri Kewangan.

    BalasPadam

Komenlah dan berhujahlah dengan baik...