Senarai Blog...Geng

Popular Posts

Rabu, Disember 29, 2010

Faekah: Tiada Had Tempoh Pelantikan SUKSHAH ALAM 29 DIS : Kerajaan Negeri Selangor hari ini menyangkal dakwaan kenyataan Setiausaha Sulit DYMM Sultan Selangor, Datuk Munir Bani yang mendakwa kononnya Kerajaan Negeri lewat menghantar senarai calon untuk mengisi jawatan Setiausaha Kerajaan Negeri.

Setiausaha Politik Menteri Besar Faekah Husin menegaskan bahawa tidak terdapat dalam mana-mana peruntukan yang menyatakan bahawa pelantikan Setiausaha Kerajaan Negeri perlu dibuat dalam tempoh atau masa  tertentu.

Tambahan pula katanya, jawatan Datuk Ramli Mahmud selaku Setiausaha Kerajaan Negeri sepatutnya hanya tamat pada 20 Mac 2011.

"Perlu ditegaskan di sini, Kerajaan Negeri telah menjalankan proses pemilihan pada 27 November 2010 dengan menubuhkan Panel Pemilihan yang sejajar dengan Nota Amalan Perkhidmatan Awam.

"Panel yang diketuai oleh Speaker Dewan Negeri Selangor, Datuk Teng Chang Khim serta dianggotai oleh dua Ahli Majlis Kerajaan Negeri iaitu  Datuk Dr Hasan Mohamed Ali dan  Dr Xavier Jayakumar, telah menemuramah enam calon dari lapan nama yang telah dicadangkan oleh Pejabat Setiausaha Negeri dan Pejabat Sumber Manusia.

Ujar Faekah, panel pemilihan tersebut telah menyenarai pendek calon-calon dan Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim  pada 17 Disember 2010 telah mempersembahkan nama-nama tersebut untuk pertimbangan Sultan bagi mengisi jawatan tersebut.

"Meskipun penubuhan panel ini bukanlan satu kemestian, Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat mahu menyemai satu tatacara yang baik yang mana pelantikan jawatan tinggi perlu melalui proses telus, bebas dan bertanggungjawab.

"Menteri Besar tidak mahu menggunakan kuasa penentu untuk memilih pegawai tinggi kerajaan.
"Pakatan Rakyat Selangor kesal dengan perkembangan mutakhir ini dan merasakan ia adalah tindakan yang didalangi individu tertentu yang mahu menggunakan istana demi kepentingan politik mereka," katanya.

Menurutnya lagi, isu perlantikan Datuk Khusrin Munawi ini timbul sejurus sebelum Umno mengumumkan Datuk Seri Najib Razak kekal sebagai Ketua Perhubungan Umno Selangor.
Justeru, Pakatan Rakyat Selangor memohon rakyat Selangor bertenang dan tidak mengeluarkan  kenyataan provokasi yang tidak akan membantu dalam mencari  penyelesaian terbaik.

"Pentadbiran ini menggalakkan persatuan dan  pertubuhan masyarakat mengadakan solat hajat di seluruh negeri bagi memberi kekuatan dan kebijaksanaan kepada  Sultan dan pemimpin negeri dalam menangani salah faham ini (miscommunication).

"Begitu juga kepada masyarakat bukan Islam digalakkan menjalankan upacara keagamaan menurut kepercayaan masing-masing," katanya lagi.TVSNEWS

Komen : Sultan selangor perlu bertindak bijak, sebaik mukin dan berhubung dengan kerajaan negeri untuk menyelesaikan isu ini... kalau isu ini diselesaikan dengan baik...kerajaan negeri dapat menjalankan pertahbiran dengan baik... seperti 3 tahun yang lepas.. Terbukti!!!!
    

0 comments:

Catat Ulasan

Komenlah dan berhujahlah dengan baik...