Senarai Blog...Geng

Popular Posts

Jumaat, November 08, 2013

AG bertanggungjawab kes kehilangan Batu Puteh?

 
EKSKLUSIF Pada tahun 2008, Almarhum Sultan Mahmud Iskandar bertitah kepada Dewan Undangan Negeri Johor: "Suka beta ingatkan bahawa beta tidak lupa pada Pulau Batu Puteh. Pulau Batu Puteh bukan hak Singapura tetapi hak milik Johor. Sampai bila pun beta akan cari ikhtiar untuk mendapatkan semula pulau milik Johor itu."

Lima tahun kemudian, seorang bekas pegawai tinggi polis menerajui usaha supaya kerajaan mengheret mereka yang didakwa bertanggungjawab atas kehilangan pulau itu.

NONEIndividu berkenaan adalah bekas ketua Jabatan Siasatan Jenayah (CID) Kuala Lumpur, Datuk Mat Zain Ibrahim - seorang bekas pegawai polis yang kerjayanya berjalinan dengan politik selepas ditugaskan menyiasat kes mata lebam Datuk Seri Anwar Ibrahim selepas dipecat daripada jawatan timbalan perdana menteri pada tahun 1998.

Sejak bersara, Mat Zain telah memulakan misi peribadinya untuk menghantar surat terbuka kepada pihak berkuasa atasan, menggesa mereka mengambil tindakan terhadap pegawai-pegawai kerajaan yang didakwa rasuah yang terlibat dalam perbicaraan kes liwat pertama Anwar.

Dan beliau melangkah setapak lagi, kali ini mengenai kes Batu Puteh - atau Pedra Branca menurut Putrajaya - dengan membuat satu akuan bersumpah (SD) mengenai maklumat baru yang diterimanya mengenai perkara itu.

Malaysiakini melihat SD tersebut dan telah dimaklumkan oleh Mat Zain bahawa salinannya telah dihantar kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Abdul Razak.

Gesa tubuh RCI

Dalam SD itu, Mat Zain menyatakan bahawa tujuan beliau menuliskan dokumen itu adalah untuk meyakinkan Putrajaya supaya menubuhkan sebuah suruhanjaya siasatan diraja (RCI) mengenai kehilangan Batu Puteh kepada Singapura.

Pertikaian ke atas Batu Puteh bermula pada tahun 1980. Akhirnya, Malaysia dan Singapura bersetuju untuk menyelesaikan perkara itu di Mahkamah Keadilan Antarabangsa, yang berpusat di The Hague, Belanda.

Pada bulan Mei 2008, mahkamah tersebut yang membariskan 16 hakim terkemuka, telah membuat keputusan yang berpihak kepada Singapura.

NONEBagi menyokong gesaannya supaya RCI itu diwujudkan, SD Mat Zain itu mengandungi butiran perjumpaan makan malamnya pada 10 Ogos dengan bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad; peguam kanan Datuk Muhammad Shafee Abdullah (kiri) dan bekas Pengarah Siasatan Jenayah Komersial, Datuk Ramli Yusuff.

Antara isu-isu lain yang dibincangkan dalam perjumpaan itu ialah mengenai insiden mata lebam Anwar serta Batu Puteh, demikian menurut SD Mat Zain itu.

lingam tape panel meeting 031007 abdul gani patailSD itu menyatakan bahawa Shafee telah memaklumkan kepada Mat Zain mengenai rasa tidak berpuas hati Mahathir terhadap Gani (kanan), yang mengetuai pasukan peguam Malaysia di ICJ, kerana didakwa menyembunyikan beberapa fakta penting.

Kembali kepada tahun 2008, Mahathir telah menyuarakan rasa tidak puas hatinya itu, dengan berkata Singapura menghantar ketua hakim dan seorang peguam yang pernah bekerja dengan Bangsa-Bangsa Bersatu, sedangkan Malaysia hanya menghantar peguam negeranya yang tidak begitu terkenal.

Mat Zain berkata delegasi Malaysia ke ICJ yang diketuai oleh Gani, telah dikemukakan, sebagai bukti, satu gambar kontroversi yang telah diambil dari satu blog tanpa nama.

NONEGambar ini (kiri) menggambarkan Batu Puteh yang berdekatan dengan Johor, tetapi satu lagi gambar lain yang dikemukakan oleh delegasi Singapura, mempertikaikan kesahihan gambar itu.

Mat Zain menyifatkan langkah mengemukakan gambar "palsu" itu sebagai satu bentuk penipuan yang teruk menjejaskan kes di Malaysia.MalaysiaKini

0 comments:

Catat Ulasan

Komenlah dan berhujahlah dengan baik...