Senarai Blog...Geng

Popular Posts

Selasa, Februari 18, 2014

Anwar: Khutbah Jumaat wajar berperanan reda ketegangan

dsai_prk_kajang

KAJANG 18 FEB: Khutbah Jumaat sewajarnya menjadi institusi penting rujukan, medium dakwah selain meredakan ketegangan dan mendidik umat Islam menghadapi pelbagai cabaran dewasa ini.

Dalam ceramah di Padang Pusat Komuniti Kg Sg Kantan malam tadi Anwar berkata, teks khutbah Jumaat yang dikeluarkan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) 14 Februari melegakan, selepas agak tegang dengan insiden provokasi agama yang cuba dicetuskan pihak tidak bertanggungjawab.
“Khutbah JAIS baru-baru ini agak melegakan,” kata Anwar mengulas bacaan khatib ketika beliau berjemaah di Masjid Jamek Sg Sekamat, minggu lalu.

“Setiap mimbar Jumaat mengingatkan kita umat Islam tentang keadilan…dan mesej keadilan itu bukan hanya perlu berlaku adil kepada orang Melayu, kerana keadilan dan rahmat itu untuk sekalian alam.
AnwarIbrahim“Keadilan ini bukannya mengikut takrif Menteri Dalam Negeri yang bertentangan dengan amalan Islam,” kata Anwar dihadapan kira-kira 300 hadirin.

“Dalam tradisi Islam tak boleh menghina warna kulit atau menggelar orang dengan pelbagai nama. Kita mesti tolak amalan yang merugikan umat.
“Pengucapan tidak ada makna sekiranya tidak ada penghayatan,” kata Anwar.

Justeru Selangor sebagai pusat keilmuan Islam penting di negara ini berperanan mengangkat martabat melalui program-program pendidikan, sahsiah dan pengupayaan ummah.

“Sebab itu perlu dilakukan sesuatu untuk menarik minat anak-anak muda. Penyebaran (ilmu), (progran (kesedaran.

“Orang bukan Islam juga kena faham. Apa yang dilakukan oleh sesetengah orang Islam (provokasi) itu tidak mewakili pandangan keseluruhan orang Islam,” tegasnya.
Kanak-kanak turut mengambi peluang bersalaman dengan Anwar
Kanak-kanak turut mengambi peluang bersalaman dengan Anwar

Dalam pada itu, Anwar turut menjelaskan kedudukan institusi penting negara yang menjadi tonggak perpaduan dan kestabilan terpelihara seperti yang ditunjukkan Pakatan Rakyat selepas mentadbir Selangor selama dua penggal.
“Dalam hal ini Pakatan Rakyat jelas. Kedudukan Raja-raja Melayu tidak dipertikaikan. Keudukan bahasa Melayu, saya tidak ada kompromi. Kedudukan agama Islam terpelihara,” tegas Anwar.

 http://www.keadilandaily.com/?p=59399

0 comments:

Catat Ulasan

Komenlah dan berhujahlah dengan baik...