Senarai Blog...Geng

Popular Posts

Selasa, Oktober 14, 2014

Pertempuran tercetus di al-Aqsa [ Berita Dunia ]

Rejim Zionis mengasari seorang wanita yang cuba memasuki al-Aqsa, semalam. Foto: AFP

BAITULMAQDIS - PALESTIN. Satu pertempuran tercetus antara penduduk Palestin dan polis zionis Israel di pekarangan Masjid al-Aqsa, menurut pihak berkuasa, semalam.

Insiden terbaharu itu dipercayai berlaku selepas sekumpulan pemuda Palestin membantah rancangan rejim Zionis yang membenarkan penganut Yahudi Ortodoks memasuki al-Aqsa untuk melakukan upacara keagamaan mereka.

Mereka berpendapat tindakan biadab itu sebagai cubaan mencemari kesucian masjid tersebut yang pernah menjadi kiblat pertama orang Islam.

Saksi mendakwa pihak berkuasa Israel turut menggunakan bom tangan pegun dan peluru getah serta melepaskan gas pemedih mata ke arah kumpulan protes terbabit.

Difahamkan, orang bukan Islam dibenarkan untuk melawat al-Aqsa, namun penganut Yahudi tidak dibenarkan untuk melakukan sebarang upacara keagamaan kerana dikhuatiri akan mencetuskan konflik lebih besar di Baitulmaqdis Timur.

Menurut Press TV, Tel Aviv mengumumkan rancangan baharu mereka untuk merampas tanah milik penduduk Palestin di kampung al-Khader di Baitulaham, Tebing Barat.

Susulan daripada itu, Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Ban Ki-moon bertindak mengecam keputusan itu yang disifatkan sebagai provokasi untuk membangkitkan kemarahan penduduk Palestin.

sh

0 comments:

Catat Ulasan

Komenlah dan berhujahlah dengan baik...