Senarai Blog...Geng

Khamis, Oktober 09, 2014

Berita Pagi : Idiea Baik dari bekas Mufti

 

  Bekas Mufti Perlis Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin mencadangkan agar sekolah agama dibuka ktepada golongan bukan Islam bagi mengeratkan hubungan dan memberi pemahaman tentang Islam.

Felo di Universiti Oxford itu berkata hal itu penting untuk menjadikan pemimpin dalam sesebuah masyarakat pelbagai kaum dan agama, individu itu perlu memahami perbezaan antara mereka dan mengetahui pendekatan yang sesuai.

"Sekolah agama di negara kita biasanya hanya tertumpu kepada pelajar-pelajar muslim sahaja. Ini sering menyebabkan ada lulusan sekolah agama kurang memahami latar pihak lain. Sama halnya dengan sekolah aliran kaum tertentu.

"Oleh kerana Islam itu memimpin, saya mencadangkan untuk sekolah aliran agama Islam membuka ruang dalam peratusan tertentu untuk pelajaran non-muslim juga jika ada yang ingin belajar."Jika sekolah-sekolah missionary Kristian mampu melakukannya, mengapa kita tidak?" tulis beliau di laman Facebooknya malam tadi.

Kenyataan beliau ini hadir ketika sebuah akhbar melaporkan seorang pemimpin Umno mencadangkan sekolah vernakular Cina ditutup kerana melahirkan pelajar yang tidak menyokong kerajaan.

Bagaimanapun ia dibidas oleh rakan sekutu dalam BN - Gerakan - yang menentang sama sekali cadangan itu.

Dr Mohd Asri yang terkenal dengan idea progresif dalam Islam turut menggariskan beberapa kebaikan yang mampu memberi manfaat kepada negara dan masyarakat Islam.

Antaranya ialah menjadikan pelajaran amali untuk para pelajar muslim bagaimana berinteraksi dengan non-muslim secara harmoni dan toleransi seperti yang diajar oleh Islam.

Beliau turut menyatakan idea itu mampu mengurangkan jurang salah faham antara agama, memperlihat kepada masyarakat keluasan dan kemampuan Islam mendidik dan mendamaikan antara manusia serta mengelakkan lulusan agama dalam negara menjadi defensif dan memahami pendekatan sesuai bergaul dalam masyarakat berlainan agama.

mk

0 comments:

Catat Ulasan

Komenlah dan berhujahlah dengan baik...