Senarai Blog...Geng

Popular Posts

Rabu, November 21, 2012

Pakatan Rakyat sokong usul Gaza, gesa ketegasan Malaysia - DSAI


Anwar_Ibrahim
Datuk Seri Anwar Ibrahim 
 
KUALA LUMPUR - Ahli-ahli Parlimen Pakatan Rakyat (PR) menyatakan sokongan ke atas usul yang dibentangkan berkaitan serangan Israel, tetapi menggesa kerajaan mengambil tindakan lebih tegas bagi melindungi kepentingan rakyat Palestin di Gaza.

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, Malaysia dan negara-negara lain wajar mengambil langkah melawat dan menghadirkan diri di Gaza dan kawasan berdekatan untuk menegaskan inisiatif-inisiatif diambil.

Menurutnya, kerajaan juga perlu  memperluaskan skop bukan hanya mengecam Israel, tetapi memberi tekanan ke atas Amerika Syarikat kerana negara itu memberi bantuan dan sokongan kepada Israel secara berterusan.

"Itu (Gaza) hanya cebisan daripada kekejaman Israel, memang Israel itu pengganas, saya sokong tapi kerajaan perlu ambil langkah lain.

"Saya gesa kerajaan bukan hanya kecam Israel tapi bagi tekanan," kata beliau yang juga Ketua Umum PKR ketika membahaskan usul dibentangkan di  Parlimen hari ini.

Dalam pada itu, Ahli Parlimen Ipoh Timur, Lim Kit Siang berkata, DAP menyokong sepenuhnya usul yang dibentangkan oleh Parlimen.

Beliau yang juga Penasihat DAP  turut melahirkan rasa kecewa terhadap serangan Israel ke atas Gaza dan Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama yang menyokong Israel.

"Saya wakil dari DAP dan PR menyokong sepenuhnya usul yang dibentangkan.

"Saya dukacita atas serangan dan kekejaman yang dilakukan oleh Zionis Israel itu dan saya kecewa dengan Obama," katanya.

Selain itu, Ahli Parlimen Marang, Datuk Seri Abdul Hadi Awang turut menyatakan sokongan kepada usul tersebut tetapi mengemukakan beberapa cadangan untuk memberi tekanana kepada Israel.

Hadi yang juga Presiden Pas berkata, pemulauan ekonomi ke atas Israel perlu dibuat termasuk media yang digesa supaya tidak membela rejim Zionis.
Hadi juga berkata, jika perlu, pasukan ketenteraan juga boleh dihantar untuk memberi bantuan dalam perkara itu, selain mengambil tindakan tegas terhadap pemimpin yang zalim.

Tambahnya, "kita boleh ambil tindakan menyenarai pemimpin zalim dan dimasukkan ke dalam jenayah perang antarabangsa dan membiarkan masyarakat antarabangsa menghukumnya."

Sementara itu, Ahli Parlimen Tumpat, Datuk Kamaruddin Jaafar turut menyokong kesemua 10 ketetapan dalam usul yang dibacakan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Aziz/SinarHarianOnline

Bisnes Online Terkini!!! http://www.step2rich.net/bestnya
    

0 comments:

Catat Ulasan

Komenlah dan berhujahlah dengan baik...