Rabu, Mac 14, 2012

Majlis tunang anak: PM tetap salahguna kuasa, kata PKRPengarah strategi PKR Rafizi Ramli tetap berpandangan bahawa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak menyalahgunakan kuasa dalam isu tempahan jamuan bankuet pertunangan anak perempuannya.

NONEKatanya, beliau tetap berpandangan demikian walaupun kenyataan daripada hotel penyedia katering bahawa jamuan berkenaan dibayar oleh perdana menteri.

"Ini jelas sekali satu penyalahgunaan kuasa kerana anda menggunakan kemudahan pejabat untuk majlis peribadi.

"Fakta bahawa tempahan itu dibuat melalui pejabat perdana menteri untuk majlis peribadinya, itu sudah merupakan satu penyalahgunaan kuasa," katanya.

Beliau mengambil contoh dakwaan penyalahgunaan kuasa yang dihadapi bekas timbalan perdana menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim sebelum ini.

"Malah dalam kes Anwar sendiri yang didapati bersalah atas tuduhan menyalahguna kuasa, hanya dengan fakta bahawa beliau telah mengarahkan polis untuk menemubual," katanya.

NONEBeliau berkata demikian ketika ditemui di bangunan parlimen hari ini.
Tambahnya, perdana menteri kini perlu menjelaskan mengapa tempahan itu dibuat melalui akaun pejabat perdana menteri dan bukannya melalui akaun peribadi Najib.

Beliau berkata demikian susulan kenyataan Hotel Shangri-La Kuala Lumpur hari ini bahawa majlis berkenaan berkenaan dibiaya Najib dan bukannya kerajaan persekutuan.

Menjawab pertanyaan Malaysiakini, pengurusan hotel itu bagaimanapun mengesahkan bahawa borang Pesanan Majlis Bankuet atau 'Banquet Event Order' yang didedahkan oleh PKR adalah salinan yang sah.

Menurut dokumen itu, PMO dikenakan bayaran RM409,767 oleh Hotel Shangri-La untuk perkhidmatan katering, yang membekalkan udang karang dan daging lembu Wagyu, untuk kira-kira 900 tetamu.

Menurut hotel itu, pesanan untuk acara katering di Seri Perdana, Putrajaya, diterima pada 2 Jun 2011./MalaysiaKini

Untuk Peminat Kopi Sahaja...Klik Sekarang!!

1 ulasan:

  1. KIDEX please. go rafizi go! we r all behind you...insyaAllah...

    BalasPadam

Komenlah dan berhujahlah dengan baik...

Senarai Blog...Geng