Senarai Blog...Geng

Popular Posts

Khamis, November 24, 2011

Mahkamah putus Nalla beri butir-butir kepada Anwar Ibrahim

Mahkamah Rayuan Putrajaya hari ini memutuskan bahawa Senator Datuk S Nallakarupan hendaklah memberikan butir-butir kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim berkaitan dakwaan ketua pembangkang itu menerima RM60 juta daripada beliau dan sebuah syarikat perjudian.
  
Panel tiga anggota terdiri daripada Hakim Datuk K.N.Segara, Datuk Abdul Wahab Patail dan Datuk Clement Allan Skinner sebulat suara menolak rayuan Nallakarupan terhadap perintah penolong pendaftar kanan Mahkamah Tinggi (SAR) bahawa beliau memberikan butir-butir yang diminta Anwar yang menyamannya(Nallakarupan) RM50 juta kerana memfitnah.
  
nallakarupan interview 220307 thoughtsHakim Segara juga memerintahkan Nallakarupan (kanan) membayar kepada Anwar RM15,000 untuk kos perundangan.
  
Nallakarupan hendaklah menyediakan butir-butir dalam masa 14 hari dari hari ini.
  
Pada 28 Ogos 2009, SAR itu memerintahkan Nallakarupan memberikan butir-butir seperti yang diminta, iaitu siapa yang beri wang, bila dan di mana mereka diberikan.
  
Nallakarupan memfailkan rayuan kepada mahkamah rayuan selepas rayuan beliau ditolak di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur di mana pada 16 November 2009, mengekalkan perintah SAR.  
  
Beliau disaman oleh ketua umum PKR itu mengenai satu artikel bertajuk "Anwar terima RM60 juta" yang disiarkan dalam Mingguan Malaysia dan akhbar harian bahasa Malaysia Sinar Harian pada Ogos 2008.
   
NONEAnwar mendakwa bahawa Nallakarupan telah membuat dakwaan palsu dan memfitnah mengenai beliau ketika kempen pilihan raya negeri Permatang Pauh pada 23 Ogos 2008.
  
Bagaimanapun, dalam pembelaannya, Nallakarupan mendakwa bahawa asal dan biasa bermakna perkataaan yang diperkatakan oleh beliau ialah Anwar (kiri) menerima wang itu menerusi orang tengah.
  
Nallakarupan diwakili peguam S.Sivanesan sementara Anwar oleh R.Sivarasa.

- Bernama


 
    

0 comments:

Catat Ulasan

Komenlah dan berhujahlah dengan baik...