Perhimpunan terbesar dikatakan di Miri dengan kehadiran tidak kurang 4,000 penyokong yang datang untuk mendengar ucapan Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng yang juga adalah setiausaha agung DAP.
Rali kedua terbesar adalah di Senadin - yang tidak jauh dari Miri - di mana dianggarkan tidak kurang 2,000 orang berkumpul di klinik calon PKR Dr Teo Yu Kheng bagi mendengar ceramah ketua umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim. [Lihat video]
"Jangan biarkan Taib atau Najib (Razak) atau Rosmah (Mansor) sekalipun menentukan nasib kita. Kita sendiri mesti bangun dan tentukan nasib negeri ini demi masa depan anak cucu kita.
“Sudah cukup rakyat Sarawak menderita miskin disebabkan kerakusan BN. Sekarang masa yang amat sesuai untuk berubah," katanya sambil disambut tepukan gemuruh hadirin.
Manakala di Bintulu, kira-kira 1,000 orang hadir pada perhimpunan yang dianjurkan oleh DAP dengan pemimpin veterannya, Lim Kit Siang dijemput sebagai penceramah.
Semua kerusi di Sibu dan Miri itu adalah di kawasan yang sebelum ini dianggap sebagai kubu kuat Parti Bersatu Rakyat Sarawak (SUPP) yang begitu sukar ditembusi.
Sesetengah pihak mendakwa jumlah hadirin yang ramai belum tentu dapat menjamin bahawa DAP mampu menumbangkan calon-calon BN, termasuk presiden SUPP, Tan Sri Dr George Chan, khususnya di kerusi Piasau.
Chan, adalah juga timbalan ketua menteri Sarawak dan ini penggal ketujuh beliau mempertahankan kerusinya.
Di Miri, ketua pemuda DAP Anthony Loke melaporkan kira-kira RM20,000 berjaya dikutip di kalangan penyokong parti itu yang menghadiri perhimpunan semalam, manakala Kit Siang pula berkata RM10,896.70 dikutip di Bintulu.MalaysiaKini
Komen Seorang Hamba Allah :
saya juga ingat pertama kali ceramah DAP yg paling ramai dihadiri rakyat sebelum PRU 12 di Seremban, dan terbukti DAP menang 10 daripada 11 kerusi yg ditandinginya di Negeri Sembilan. he.he.he..nampak gayanya, mungkin saja DAP sapu bersih 15 kerusi tu.
Dgn andaian demikian PKR/PAS hanya perlu tambah 21 kerusi baaaa, he.he.he...mudahnya cakap dengan keyboard. Saya doakan juga sekurang-kurangnya PAS dapat 2 kerusi dan PKR bakinya. Dengan menampilkan Baru Bian sebagai calon KM Sarawak, dan ramalan Zentrum, kelihatannya, BUKAN MUSTAHIL PKR BOLEH DAPAT 25 KERUSI.
MENUMBANGKAN TAIB ; MEMERDEKAN SARAWAK.
masalahnya dgn menmpilkan Baru Bian sebagai calon KM sarawak..PKR KEHILANGAN UNDI melayu/muslim yg tinggal berdekatan n kenal BETUL SENTIMEN S/KAUM BB ITU.W/LAU PUN ANTI Taib /BN...tahniah kerana mengadaikan org islam s'wak kpd kristain.kelak kitak akan bertanggung jawab dgn ALLAH DI PADANG MAHSAR BILA ada org melayu sarawak ..di tindas,.
BalasPadamkitak org dtd sekali2 apa nak ditauk tak org? kamik tuk tidur makn ngan daknya? kamik tauk benar ngan mentaliti dak gereja BARU BIAN adalah ahli geraja SIB yf kkuat sik suka islam .Paham kitak?