Isnin, Mei 06, 2019

KENYATAAN MEDIA YB DATO’ SERI ANWAR IBRAHIM

No photo description available.

Ingin saya maklumkan terdapat gangguan dan pencerobohan siber di pejabat saya. Ini termasuklah semua akaun media sosial milik saya.
Gejala pencerobohan siber sebegini semakin merebak tatkala kita meluangkan seberapa banyak masa di ruang digital. Ternyata ia suatu impak yang negatif dalam keghairahan kita mencakup teknologi, dan senantiasa terdedah kepada individu yang menggunakan perkakas-perkakas digital samada untuk keuntungan segera atau membangkit ketidaktentuan dan kecelaruan.
Sedang ‘big data’ dan kecerdasan buatan (artificial intelligence) hanya akan dipacu dengan baik sekiranya ruang digital digunakan secara meluas, ia harus diseimbangkan dengan perlindungan data yang munasabah dan pendekatan yang baik dalam bagaimana data digunapakai. Isu-isu ini juga turut disentuh saya dalam mengajukan Digital Native Agenda (DNA23) yang kini menjadi fokus.
Tatkala kami sedang menyelenggara permasalahan ini, ingin saya sarankan semua pihak untuk kekal waspada terkait segala maklumat yang datang dari pejabat saya, mahupun akaun-akaun media sosial atas nama saya. Kami sedang berusaha dengan pihak yang berkaitan dalam menyelesai isu pencerobohan siber ini.
ANWAR IBRAHIM
5 Mei 2019
========================
MEDIA STATEMENT BY YB DATO’ SERI ANWAR IBRAHIM
It has come to my attention that there has been a cybersecurity breach in my office. This includes intrusion into my social media accounts.
Security breaches like these are increasing as we spend more of our time in the digital space. It is an unfortunate consequence of embracing technology - there are always going to be individuals who use digital tools to either make a quick profit or to use social media to create unrest and discontent.
Whilst big data and artificial intelligence can only take off when people utilise digital technology ubiquitously, this has to be balanced with adequate data protection as well as an ethical approach to how data is used. Addressing these issues form part of the Digital Native Agenda (DNA23) initiative that I am championing.
Whilst we work to address the cybersecurity breach, please be wary of information that purportedly comes from my office or social media account. We are working with relevant authorities re this issue.
ANWAR IBRAHIM
5 May 2019

Picture

6 ulasan:

  1. Tak sabar tggu setahun lagi utk datuk jd peeM. Nak harapkan mahdey kasi minyak rm1.50 seliter mcm tggu babi bertanduk. Semoga gelaran 'bakal peeM' tu bukan badi kpd datuk.

    BalasPadam
  2. Penyamun Ummah nak curi media sosial dan telekomunikasi?

    Betul-betul Penyamun Ummah sejati.

    BalasPadam
  3. Tak sangka ada yg percaya dakyah mantan banduan liwat.
    Kesian..jwtn presiden parti tapi tak dipercayai atok. Itulah...klu azan berkumandang tgh kempen baik berhenti dan solat berjemaah. Bukan bertempiaran lari dari masjid. Nampak sgt mcm takut dgn tuhan...hihihi

    BalasPadam
  4. Penyamun Ummah nak curi apa lagi?

    Akaun twitter? Akaun instagram? Akaun Ambank? Akaun Affin Bank?

    Penyamun Ummah perompak sejati.

    Tak dapat curi duit Tok Arab, rakaman kamera mahkamah pun boleh dirompak.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ada kabar kata peeM ke7 peeM no2 kaya di dunia.
      Mgkin bnyk akaun peeM kita nie.
      Klu bapak no 2...anak2 pulak no brapa dan brapa bnyk akaun?

      Tak dpt kencing raykat...kencing jer sekor2 mahacai haprak. Mrk redho.....

      Lawak...ada mahacai besar haprak gagal menunjukkan akaun affin bank tapi merata2 kepala bangang mahacai2 kecik dikencingnya.

      Padam
    2. Penyamun Ummah kena bayar saman fitnah isu terowong.

      Penyamun Ummah tarik balik saman balas dan merayu kes fitnah terowong di luar mahkamah.

      Penyamun Ummah masih lagi sebar fitnah.

      Apa nak hairan dengan Penyamun Ummah?

      Akaun twitter pun Penyamun Ummah nak rompak. Hihihi

      Padam

Komenlah dan berhujahlah dengan baik...

Senarai Blog...Geng