AMANAH sedia elakkan Kelantan jatuh ke tangan BN

Secara tradisinya apabila Pas jatuh di Kelantan, Umno akan mengambil alih. Ini yang hendak dihalang AMANAH.
iklan penaja : PUSAT JUALAN TONE EXCEL www.tonenilai3.com
Sekurang-kurangnya kajian yang dibuat oleh dua badan iaitu Institut Darul Ehsan (IDE) dan Ilham Centre mendapati kerajaan Pas di Kelantan tidak boleh dipertahankan lagi.
Menurut kajian terbaru yang dibuat oleh IDE, Pas hanya akan menang beberapa kerusi sahaja di Kelantan dalam pertandingan tiga penjuru dalam pilihan raya umum ke 14 nanti.
Dan secara tradisinya, apabila Pas jatuh, Umno dan BN akan mengambil alih Kelantan.
Namun persoalannya, apakah Umno bersedia untuk mengambil alih Kelantan dari tangan Pas.
Menurut Pengerusi Eksekutif Ilham Centre, Mohamad Hisomuddin Bakar, suasana di negeri itu menunjukkan rakyat mahukan perubahan berlaku kepada kerajaan negeri.
Pembincangan di Kelantan nampak jelas mereka mahukan perubahan, kata Hisomuddin Bakar.
Namun begitu, Umno dan BN tidak dilihat ghairah untuk menyambut keadaan itu walaupun BN dijangka mendapat manafaat besar apabila Pas berpecah dan berlaku pertandingan tiga penjuru antara BN, PAS dan PH.
“Semasa saya ke Kelantan baru-baru ini, suasana perbincangan di kedai-kedai kopi nampak jelas mereka mahu berubah. Tetapi mereka pertikai, mana aktiviti Umno yang menunjukkan mereka sedia menerima perubahan itu.
“Yang jelas bergerak adalah PH,” kata Hisomuddin mengulas kecenderungan pengundi Kelantan yang mahu berubah.
Dakwaan berlakunya perpecahan dalam Umno Kelantan disokong seorang penganalisis dan pengkaji politik Kelantan, Dr Khairudin Damanhore.
“Hakikatnya sekarang ini, BN dan Pas sama-sama tidak bergerak. Gosipnya jentera pemuda Pas seolah-olah hilang. Pemuda Umno pun sama.
“Yang nampak aktif adalah Pemuda AMANAH,” kata Khairuddin.
Sementara itu, dalam satu tinjauan rambang, didapati penduduk Kelantan sendiri merasai sentimen yang sama, Umno tidak bersedia untuk mengambil alih Kelantan.
Seorang bekas pengetua sebuah sekolah asrama penuh di Kelantan setuju dengan kenyataan Hisomuddin.
“Umno tidak dilihat berbuat apa-apa di Kelantan sekarang,” kata bekas pengetua sebuah sekolah asrama penuh di Kelantan ketika ditemui di Kota Bharu.
Katanya, ramai ketua bahagian Umno lebih selesa untuk terus kekal sebagai ketua bahagian dari menang sebagai wakil rakyat kerana sebagai ketua bahagian mereka banyak mendapat projek kerajaan sedangkan sebagai wakil rakyat mereka pula kena berbelanja untuk rakyat.
“Mereka sanggup berhabis jutaan ringgit untuk kekal sebagai ketua bahagian tetapi tidak bersediapun untuk bertanding dalam pilihan raya.
“Bila calon-calon muda dipilih, mereka akan pastikan calon BN ini tidak menang, sebab jika menang, kedudukan dia akan terancam pula dalam pemilihan bahagian.
“Begitu juga pegawai Jabatan Pembangunan Persekutuan (JPP). Jika BN menang, JPP akan dibubarkan. Kemana pula mereka akan pergi sedangkan mereka sudah sangat selesa dengan kedudukan sekarang,” kata beliau yang juga bekas pensyarah sebuah intitut pendidikan guru.
Husam menyerahkan borang sertai Amanah kepada Mohamad Sabu 30 Ogos lepas.
Ketika mengumumkan penyertaannya ke dalam AMANAH, Husam memohon keizinan untuk mengambilalih Kelantan dari Pas.
Jika benarlah apa yang dikatakan oleh para penganalisis ini, benarlah apa yang dibuat oleh Pengerusi PH Kelantan, Husam Musa ketika beliau mengumumkan penyertaannya ke dalam Amanah beberapa tahun lalu.
Menjelang 31 Ogos 2016 lalu, ketika mengumumkan penyertaannya ke dalam AMANAH, Husam memohon keizinan dari rakyat dan Allah untuk mengambil alih alih Kelantan dari Pas agar ia tidak jatuh ke tangan Umno.
“Izinkan kami mengambil alih Kelantan dari Pas,” kata Husam dalam majlis di Cyberjaya, pinggir Putrajaya itu.
Ia jugalah yang disebut oleh Presiden AMANAH, Mohamad Sabu yang berazam untuk memastikan pembangkang akan terus meneraju negeri tersebut.
“Saya diberitahu, berdasarkan kajian yang dibuat, Pas akan kalah dalam pilihan raya umum akan datang di Kelantan kerana pelbagai sebab.
“Generasi kami dulu antara yang memenangkan Pas di Kelantan. Kami tidak akan izinkan ia jatuh ke tangan BN kembali.
“Kalau nak tolak Pas pun, pergilah kepada AMANAH, jangan bersama Umno,” katanya.
Salahudin ketika bercakap di Yusof Ishak Intitute, Singapura.
Salahudin ketika bercakap di sebuah universiti di Singapura mei 2017 lalu.
Ia juga diulangi oleh timbalan beliau, Salahudin Ayub.
Beliau yakin Pakatan Harapan akan dapat mengambil alih Kelantan dari Pas untuk mengelakkan dari jatuh ke tangan Umno dalam Pilihan raya Umum akan datang.
Salahuddin berkata, beliau dapat merasakan angin perubahan terhadap pengundi akan berlaku di negeri itu.
“Kami amat yakin dan kita dapat merasakan angin perubahan.
“Peranan kami adalah untuk mendidik pengundi mengenai tindakan Pas bersekongkol dengan Umno.
“Jadi adalah lebih baik untuk Pas terus bersama Umno supaya orang boleh melihat warna sebenar Parti itu,”katanya seperti dilapor Singapore Today 10 Mei 2017 lalu.
mdl

Picture
Previous
Next Post »

14 ulasan

Write ulasan
Tanpa Nama
AUTHOR
4 April 2018 5:32 PTG delete

Mampukah PANxxx menguasai kelantan???

Dgn mat mimpi 15 dan mat sabun sebagai tukang karut...mcm tak yakin jer....hehehehe

Reply
avatar
Tanpa Nama
AUTHOR
4 April 2018 6:20 PTG delete

Ini lah peluang yang dinanti-nanti, jawatan MB akan diberi kepada Husang yang telah lama berangan nak jadi MB.

PAN/PH kalau nak menang bergabung je dengan BN, kan dah selesai perbincangan rahsia antara PAN dan UMNO, kalau tidak PAN/PH akan terlepas peluang ini....kehkehkeh

Reply
avatar
4 April 2018 8:07 PTG delete

InsyAllah..Pas akan melingkup, Umno gila meroyan ..Amanah ambil alih Kerajaan Negeri Kelantan

Reply
avatar
Tanpa Nama
AUTHOR
4 April 2018 10:32 PTG delete

Tanpa BN Husang PAN tak akan merasa kerusi MB, terpaksa la UG PAN dgn UMNO....kehekhekeh

Reply
avatar
Tanpa Nama
AUTHOR
4 April 2018 10:43 PTG delete

Pas dah tinggal nyawa-nyawa ikan di seluruh negara sekarang. Kekeke. Tokoh-tokoh utama Ularmak makan dedak Umno dah lari daripada Parlimen sendiri nak masuk Kelantan. Kekeke. Kalau dah makan dedak banyak sangat memang kes nak kena sembelih untuk Raya. Kekeke.Reply
avatar
Tanpa Nama
AUTHOR
4 April 2018 10:50 PTG delete

Insya Allah. PH akan menang dan Amanah menjadi peneraju Kerajaan Kelantan baru. Bersama Membangunkan Islam Tanpa Dedak Daripada Umno. Amin Ya Rabb.
Reply
avatar
Tanpa Nama
AUTHOR
4 April 2018 10:54 PTG delete

Pas dan Umno sama-sama akan tenggelam bersama kapal layar Jho Low Taek bernama EQUANIMITY di Kelantan. Insya Allah. Anak derhaka tak boleh masuk ke syurga Allah. Ana tahu. Kekeke.

Reply
avatar
Tanpa Nama
AUTHOR
4 April 2018 11:12 PTG delete

Pak Lah punya reformasi BPR kepada SPRM dah jadi bahan ketawa satu dunia. Kekeke. Rupanya SPRM pun boleh jadi macai politik gred A juga. Kekeke. Kalau PH yang dedah boleh cop fake news. Kekeke. Sekarang orang Umno sendiri tuduh SPRM macai politik. Kekekeke. Kesian kau Pak Lah reform BPR jadi macai. Kekeke.Reply
avatar
Tanpa Nama
AUTHOR
4 April 2018 11:19 PTG delete

Kempen haram BN - Pas sebelum bubar Parlimen Jumaat ini tanda gelabah takut kalah? Kekeke. Kempen PRU guna muka Tun kena haram SPR? Menggeletar sungguh Pendekar Bugis. Kekeke. Kempen haram dan pakai pula dedak haram apa hukum Ularmak? Kekeke.Reply
avatar
Tanpa Nama
AUTHOR
4 April 2018 11:24 PTG delete

Orang Kelantan tidaklah sebodoh macai nak angkat Ularmak yang ambil duit Umno dan tolak Umno pula. Kekeke. Sudah tentu pilihan MB yang dianggap anak didik dalam politik oleh Allahyarham TG Nik Aziz Nik Mat - sama ada Husam Musa atau Nik Omar Nik Aziz. Yang makan dedak Umno kita kena sembelih buat lauk Raya. Kekeke.Reply
avatar
Tanpa Nama
AUTHOR
5 April 2018 1:54 PTG delete

Org haprak yg diambil kerja dlm sprm tu yg bodoh dan bangang...hehehehe

Reply
avatar
fgbhn
AUTHOR
17 April 2018 5:12 PG delete

The house and all the inhabitants of the areas that are characterized by extreme heat are still suffering from the spread of insects, as well as the presence of leaks without solutions island and also have a lot of stains in the carpets and boards and all mattresses and therefore the lady of the house suffers from frequent fatigue, At the best prices and all through our company
Washing company in Dammam


Suwaid Bayarat Company in Dammam


Taslik sewer company in Dammam


Cleaning company in Dammam


Qatif Cleaning Company


An insect control company in Dammam


Qatif insect control company


Maintenance and cleaning of air conditioners in Riyadh


Company for the control of white ants in Dammam
Reply
avatar
fgbhn
AUTHOR
17 April 2018 5:18 PG delete

The lady of the house today is afraid of all the things that make her house not beautiful scenery and also does not get the admiration of visitors and therefore our company, the Saudi Moon Company for home services in Mecca and Alkayev and Yanbu and Oujda and Jazan provide all the services from home AZ, all this to impress all the customers

Insulation of roofs in Jizan


Jazan leak detection company


The company revealed leaks Taif


Insulation of roofs of Yanbu


Roof insulation company in Taif


Company revealed leaks in Yanbu


Roof Insulation Company in Makkah


Reply
avatar
21 April 2018 4:29 PG delete

شرك تسليك مجاري بالقطيف
الصرف الصحى
من المشكلات التي يعاني منها معظم المنازل هي انتشار المياه نتيجة عن انسداد المجاري فان هذا الوضع يكون سيء جدا ولا يوفر لهم الراحة ويجعل اصحاب المنازل

تسليك مجاري بالخبر
اسعار شركة الاندلس ى متناول الجميع كما توفر الدعم الكامل لدى عملائها

شركة الصرف الصحى بالدمام
يشعرون بالقلل ان تنتشر المياه بشكل كبير في المنزل وتأثر بالسلب علي الجدران والبلاط لا نها تعمل علي تشقق الجدران ويمكن تعمل علي العجلة من سقوط المنزل

شركة الصرف الصحى بالخبر
مياه المجارى من اخطر الاشياء التى تضر بسلامة المجتمع بشكل عام والاسرة بوجه خاصة لذلك تعمل شركتنا على معالجة مشاكل الصرف الصحى فلا تتردد بالاتصال بنا

شركة تسليك مجارى بالدمام
فيجب الحرص علي تسليك المجاري (البيارات ) بشكل مستمر حتي لا يحدث مشاكل لان انتشار المياه الملوثة والرائحة الكريهة قد يأثر علي افراد الاسرة بالإصابة بالأمراض الخطيرة

شركة شفط بيارات بالدمام
تحرس شركة الاندلس على الضمان الكامل على سلامة خطوط الصرف وعدم اضافة اى مواد تض بها

شركة شفط المجارى بالخبر
كذلك توفر سيارات شفط مياه المجارى بصفة مستمرة على مدار الاربعة وعشرون ساعة احدث المعدات المتطورة والحديثة

شركة شفط بيارات بالقطيف
شركة الاندلس شركة تسليك مجارى بالجبيل من افضل الشركات المتخصصة القلائل المتواجده فى مدينة الجبيل كافة الحلول وافضل الاداوت والمعدات
شركة تسليك مجارى بالجبيل

Reply
avatar

Komenlah dan berhujahlah dengan baik... EmoticonEmoticon

Senarai Blog...Geng

Iklan Penaja

Blog Pilihan

iklan penaja.

http://www.gajimasyuk.com/user/toneexcel

Senarai Blog @ Bisnes