Senarai Blog...Geng

Popular Posts

Rabu, Jun 27, 2018

Ustaz Nik Omar menyangkal dakwaan pemerintahan Pakatan Harapan membuka ruang ke arah sekular


iklan penaja : PUSAT JUALAN TONE EXCEL www.tonenilai3.com

SHAH ALAM - Anak Allahyarham Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, Nik Omar menyangkal dakwaan pemerintahan Pakatan Harapan membuka ruang ke arah corak pentadbiran sekular.
Jelasnya, tafsiran mendakwa Malaysia ke arah negara sekular satu kenyataan yang tidak tepat.

"Ketika ini masih tidak ada dasar atau polisi baru mengambarkan negara kita ke arah sekular. Apa yang kita nampak, saya secara peribadi sebutkan, kalau kita tak boleh terima bahawasanya kerajaan sekarang kerajaan sempurna, mungkin paling kurang kita boleh banding kerajaan sekarang dengan BN dulu."Macam mana boleh katakan Malaysia ke arah negara sekular sedangkan pembentukan Kabinet tidak sempurna lagi dan setakat yang telah ada menteri majoritinya Islam.

"Kalau boleh sepakat dua-dua ada mudarat mungkin kita pilih mana yang lebih ringan, dari sudut mudaratnya, macam itulah kita tengok sekarang Pakatan Harapan lebih jauh baik dari sudut ringan mudaratnya, seterusnya mungkin tengok dari sudut masa, dulu, kerajaan BN 61 tahun rakyat boleh bersabar ini baru 50 hari, jadi takkanlah dalam tempoh kabinet pun tak sempurna lagi kita nak sebut lebih sekuler jadi pandangan itu tak tepatlah," katanya kepada Sinar Harian, hari ini.

Beliau berkata demikian mengulas kenyataan, Ahli Majlis Tertinggi Umno, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek yang dipetik berkata, dasar negara yang melindungi Islam dan hak keistimewaan Melayu dipertikai secara terbuka menunjukkan permulaan sekularisme di negara ini.

Kata Ahamad Shabery, perkara itu dahulunya dianggap tidak mungkin akan berlaku.
Menurutnya, kekuatan kerajaan bukan lagi berada di atas tangan Melayu dan Islam.


Dalam pada itu menyentuh mengenai desas-desus bahawa beliau bakal dilantik menjadi menteri, Nik Omar berkata 'saya serahkan kepada Tun Dr Mahathir Mohamad'.
"Mungkin rasanya tak perlu bincang, serah kepada Tunlah tak perlu bincang," katanya.

sh

Picture

0 comments:

Catat Ulasan

Komenlah dan berhujahlah dengan baik...